+38 067 329 26 26
Зв'язатися з нами
Напишіть нам
USD
  • UAH
  • EUR
RU/UA/EN

Плюси і мінуси всесезонних шин

Водії звикли за рік міняти шини хоча б двічі самостійно в гаражі або на шиномонтажі, змінюючи «зиму» на «літо». Але в магазині є всесезонна гума. За твердженням виробників, покришки універсальні і підходять для цілорічного використання. Розберемося, чи дійсно всесезонна так хороша чи раціональність її експлуатації перебільшена.

Що таке всесезонні шини?

Всесезонна гума - це шини універсального типу у яких немає виражених характеристик. Відповідно, її можна віднести, як до літньої, так і до зимової.

Ця гума створена, щоб забезпечити безпеку їзди та керованість на хорошому рівні при значній різноманітності погоди. По суті, такі шини є середнім або проміжним варіантом між моделями, призначеними тільки для зими або літа. Унікальність полягає в особливому малюнку протектора - невисокий, представлений невеликими по глибині шашками та ламелями.

На практиці моделі позбавлені значущих плюсів зимової та літньої гуми, відповідно, їх не використовують для їзди при температурному режимі нижче -10 градусів і вище +25 градусів. Зате вона - чудове рішення для країн з помірним кліматом. Тому якщо ви плануєте вирушити в іншу країну, раціонально замовити послугу оренди за кордоном.

Спочатку всесезонку розробляли для американських доріг і помірного клімату, тобто без дуже спекотної погоди або занадто сильні морози. Вона дійсно добре себе показує, коли немає погодних максимумів і мінімумів. Температурний режим рекомендованої експлуатації зазвичай знаходиться в діапазоні від -7 до +20 градусів. Відповідно, універсальна гума м'якше річної, але жорсткіше зимової.

До речі, на виході з заводу кожен автомобіль комплектується саме всесезонними покришками. Це дозволяє і виробникам, і дилерам, і згодом водіям позбутися від головного болю, яка пов'язана зі зміною сезону.

Важливо! Це особливо актуально для продавців машин, адже без універсальної гуми довелося б для кожної пори року міняти шини на автомобілях, які виставлені на експозиції.

Як працює всесезонна гума

При низьких температурах гума, призначена для використання у спеку року, стає жорсткою, внаслідок чого погіршується керованість. Для створення зимової гуми використовується м'якіший матеріал, але при позитивних температурах повітря термін служби його скорочується. Якісна всесезонна гума на авто відрізняється продуманим складом. Виробник враховує характеристики шини, що впливають на пляму контакту з дорогою, геометрію малюнка та висоту протектора. Вибираючи всесезонні автошини, важливо враховувати якість та відповідність вимогам.

Чи варто купувати всесезонні шини

У наші дні всесезонна гума відрізняється високою якістю. Вона підійде, якщо автомобіліст нечасто використовує машину і їздить тільки в міському режимі і не на високій швидкості, якщо зима м'яка, літо не дуже спекотне. Всесезонні шини небажано використовувати, якщо температура взимку часто опускається нижче за нуль. У будь-якому випадку демісезонні шини мають відрізнятися високою якістю.

Особливості всесезонної гуми

Втілити у всесезонці дійсно універсальну гуму для наших доріг вийшло на високому рівні. Але все ж є ряд особливостей і мінусів.

Розберемо в цій статті, які відмінні риси всесезонних покришок.

  1. Для виробництва літніх шин використовується тільки тверда гума. Протектор незмінно широкий і низький, що дозволяє уникнути передчасного зносу (а як його визначити читайте тут) і домогтися відмінного зчеплення з дорожнім покриттям. А ось високий протектор сприяє збільшенню маси і площі контакту. Відповідно, шини неприпустимо експлуатувати, коли за вікном нижче +7 градусів.
  2. У порівнянні із зимовими шинами використовується більш тверда гума. У зимовій всесезонці м'який матеріал, він чудово зчіплюється зі слизькою або мокрою поверхнею. Також матеріал стійкий до знижених температур. Малюнок на протекторі завжди розташовується глибоко, а також доповнюється липучками або шипами. Відповідно, зимові шини не годяться для літа, оскільки роблять керування автомобілем більш складним, паливо швидше розходиться, шини - зношуються.
  3. Безпосередньо всесезонні шини виробляють з гуми середньої твердості з достатньою еластичністю. Завдяки цьому вони - проміжна ланка між аналогами для зими і літа. Протектор досить нижче, а малюнок більш глибокий, ніж у літній, але менше, в порівнянні з зимової. Шипи є, але вони невеликі і їх небагато. Габарити липучок теж невеликі, а також вони доповнені клеяться властивостями.

Плануючи купити всесезонні шини для автомобіля, враховуйте маркування. Важливо з'ясувати плюси і мінуси.

Маркування демісезонних покришок

Всесезонні шини відрізняються маркуванням. Вона залежить від бренду. Часто зустрічається:

  • All Season - всі сезони (AS);
  • Mud + Snow - дощ і сніг (M + S);
  • All Weather - все погоди;
  • Road + Winter - дорога і зима (R + W);
  • All Grip Traction - зчеплення з будь-якою поверхнею (AGT);
  • Any Weather - будь-яка погода (AW).

Зустрічається маркування всесезонної гуми у вигляді символу «Сонце / Сніжинка». Велика кількість позначень може викликати замішання - що ж вибрати, яка гума краще. Насправді це один і той же вид шин і характеристики у них практично ідентичні.

Маркування демісезонних покришок

Основні переваги та недоліки

Всесезонна гума радує значною кількістю плюсів. Але є деякі мінуси.

Переваги всесезонних шин

Ключові переваги:

  • універсальність - годяться для самої різної погоди, ніж аналоги;
  • мінімізація матеріальних і тимчасових витрат - на придбання шин, на послуги шиномонтажу;
  • м'якість і комфорт при русі - навіть довгі поїздки не будуть дискомфортними, тому, що всесезонна шина м'якша, якщо порівняти з літніми аналогами;
  • відсутність шуму - малюнок протектора менш глибокий, шипи менше;
  • стійкість до зносу і стирання.

Плюсів чимало. Вони й пояснюють популярність всесезонки.

Недоліки

Всесезонна шина має і мінуси. Один з них - усереднений характер управління, тобто при сильних морозах або спеці комфорту їзди досягти не вдасться.

У літню пору підвищується витрата палива, через те, що гума дуже м'яка. Рухатися по занадто засніженій дорозі теж незручно, оскільки малюнок не занадто великий і глибини іноді не вистачає.

Ще один недолік - ціна. Вона трохи вище, ніж на літні моделі. Можна зробити висновок, що всесезонна гума, попри свою універсальність, трохи специфічна.

Управління авто влітку

Всесезонна шина доповнена шипами та липучками. Завдяки їм вдається домогтися гарного зчеплення з асфальтом для підвищення рівня стійкості. На практиці це призводить до збільшеного використання палива.

На це ж впливає зайва м'якість всесезонки. Під час пересування по гарячому асфальту липучки й шипи швидше зношуються, що погіршує їх характеристики в зимовий час.

Важливо! Керованість авто на розігрітому асфальті гірше, ніж у літніх моделей.

Управління авто взимку

У зимовий час основний мінус - відсутність зчеплення з дорогою середнє. Причинами варто відзначити недостатньо м'яку і гнучку гуму, оскільки, якщо температура опуститься нижче -10 градусів, то шина затвердіє.

Варто відзначити й відсутність достатньої кількості шипів і липучок, їх скромний розмір. Вони не здатні належним чином виконати зчеплення з дорожнім покриттям, відповідно, якість управління на сніг і лід значно гірше.

Управління авто взимку

Кому підійде?

Всесезонка відмінно підходить для тих регіонів, де температура взимку не опускається нижче -10 градусів і не піднімається влітку вище +25 градусів. Відхилення від цих температур всесезонна гума витримає, але її експлуатаційні характеристики будуть швидше погіршуватися. Шини підійдуть тим водіям, які використовують машину для їзди на малі відстані - тільки від будинку до роботи та в межах центру.

Важливо! Ідеально підійде така гума для доріг з помірним кліматом. Такий панує в США, в деяких європейських країнах, на півдні України

Якщо в планах покупка всесезонних шин, потрібно обов'язково враховувати особливості клімату регіону. Комфортно їздити на всесезонці навесні й восени, коли у таких покришок практично немає мінусів.

Купувати всесезонні покришки найзручніше в інтернет-магазині. Причин кілька. Онлайн пропонується найбільший вибір для авто. Нема потреби нікуди йти та витрачати час на пошуки спеціалізованого магазину. Ціни часто на порядок нижче, оскільки немає потреби оплачувати оренду магазину і т. д. Доставка оперативно здійснюється зручними транспортними компаніями по всій Україні.

Купівля буде вигідною, а їзда по дорогах безпечною та зручною. А якщо ви не хочете переживати про заміну шин або інших нюансах, замовляйте автомобіль в оренду в компанії BLS. Можна знайти різні автомобілі за приємними цінами з подачею за потрібною адресою. І тоді вдасться відправитися з комфортом пересуватися по місту або за його межами.

Задавайте питання в InstagramЗадавайте питання в TelegramЗадавайте питання в Viber